Forskare med samhällsvetenskaplig inriktning

URL: http://universitetsvakanser.se/ad/hogskolan-kristianstad-forskare-med-samhallsvetenskaplig-inriktning-16414/

Region(er): Skåne län
Yrke(n): Forskningspersonal

Högskolan Kristianstad

Högskolan Kristianstad är en del av det skånska högskolelandskapet med 530 anställda och 14 000 studenter. På ett modernt högskoleområde finns bibliotek, restaurang, café, idrottshall, kårhus och studentbostäder. Högskolan Kristianstad har ett brett och spännande utbud av program, fristående kurser, uppdragsutbildningar och forskning inom beteendevetenskap, ekonomi, humaniora och samhällsvetenskap, hälsovetenskaper, matematik och naturvetenskap, teknik och data, mat- och måltidsvetenskap samt lärarutbildning. Högskolans vision är att utbilda Sveriges mest anställningsbara studenter. Studenter vid Högskolan Kristianstad ska helt enkelt ha de kunskaper, färdigheter och förmågor som är mest eftertraktade på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning.

Som arbetsgivare vill vi vara en attraktiv arbetsplats där alla kan göra skillnad och vi värdesätter den kvalitet som mångfald tillför vår verksamhet.

Våra ledord är närhet, öppenhet, nyfikenhet och respekt.

Från fält till flyttväg – förvaltning av gäss i det nya jordbrukslandskapet

Dagens jordbrukslandskap erbjuder idealiska villkor för gäss, där de är talrikare än någonsin förut. Detta leder ibland till intressekonflikter som kostar samhället stora belopp, till exempel när gässen skadar växande grödor. Även vid flygplatser, i parker, på badplatser och vid dricksvattentäkter uppstår ibland konflikter där gäss har huvudrollen. Sverige behöver nu skaffa sig verktyg baserade på ny kunskap för att skapa en mer proaktiv viltförvaltning som minskar dessa konflikter. Naturvårdsverket har finansierat ett projekt som tar sikte på denna utmaning, i ett planerat sexårigt samarbete mellan Högskolan Kristianstad och Sveriges Lantbruksuniversitet. Projektet omfattar ett nätverk av forskare vid dessa och andra lärosäten. Under projektets första tre år kommer två doktorandtjänster och en tjänst som forskare att tillsättas.

Den primära uppgiften för tjänsten som forskare är att vara drivande för projektets samhällsvetenskapliga del. Tjänsten är placerad vid Högskolan Kristianstad.

 

Arbetsuppgifter

Vi söker en motiverad forskare intresserad av att arbeta med tvärvetenskapliga frågeställningar inom viltförvaltning. Innehavaren av tjänsten kommer att ha huvudansvaret för att analysera upplevelser och handlingar bland de olika aktörerna som är berörda av konflikter rörande gäss, samt sätta detta i relation till de hinder och möjligheter som finns inom gåsförvaltningen att hantera konflikter. Syftet är att förstå vad som driver respektive minskar konflikter, från individnivå till högre nivåer i förvaltningen. I samarbete med forskare inom miljöpsykologi, statsvetenskap, viltförvaltning och viltekologi ska innehavaren av tjänsten vara delaktig i hela forskningsprocessen, från datainsamling i gåsförvaltningsgrupper runt om i Sverige, till analys, skrivande och publicering. En del av arbetstiden kommer att tillbringas med de närmsta samarbetspartners inom nätverket på Lunds Universitet (prof M Johansson, miljöpsykologi) och Umeå Universitet (prof C Sandström, statsvetenskap), samt på Sveriges Lantbruksuniversitet/Grimsö (doc J Månsson, prof S Redpath). Innehavaren av tjänsten förväntas vara intresserad av att publicera inomvetenskapligt högkvalitativ forskning, men också av att i samarbete med projektets andra kompetenser aktivt kommunicera ny kunskap till viltförvaltningen.

Behörighet och önskvärda kvalifikationer

För den aktuella anställningen krävs avlagd doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i något av ämnena miljöpsykologi, psykologi, statsvetenskap, miljökommunikation, antropologi eller ett till dessa närstående ämne.

Innehavaren av tjänsten ska ha djup och bred kompetens inom människa-miljö-interaktioner. Erfarenhet av att bedriva samhällsvetenskapliga fältstudier samt av att planera, genomföra och analysera intervju- och enkätundersökningar är ett krav liksom mycket god kännedom om såväl kvalitativ och kvantitativ forskningsdesign och metod. Sökanden måste ha god förmåga att obehindrat kommunicera på svenska och engelska.

Meriterande är tidigare erfarenhet av tvärvetenskapligt arbete, intresse för samspelet mellan vilt och människa, samt dokumenterade insatser inom forskningskommunikation. Kunskap om jordbruk och viltförvaltning i Sverige är också meriterande.

Övrigt

Tillträde enligt överenskommelse. Anställningen avser 50-100 % och tidsbegränsas till ett år med möjlighet till förlängning.

Högskolan tillämpar löneinplacering och löneutveckling enligt lokalt avtal.

Högskolan Kristianstad eftersträvar en jämn könsfördelning och mångfald.

Till annonsförsäljare och rekryteringsföretag: Vi undanber oss vänligen direktkontakt med rekryteringsföretag och försäljare av ytterligare jobbannonser.

Ansökan

Ansökan utformas enligt Anvisningar för utformande av ansökan om anställning som forskare, universitetslektor, biträdande professor, oavlönad docent och professor vid Högskolan Kristianstad, se www.hkr.se/anstallning.

Ansökan ska åtföljas av:

Sista ansökningsdatum är 2018-01-22.

 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50-100 %
Ort Kristianstad
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer P2017-3711-291
Kontakt
  • Lena Löfgren, avdelningschef , 044-250 34 31
  • Johan Elmberg, professor i zooekologi, 044-250 34 53
Facklig företrädare
  • Erling Emsfors, Saco-S, 044-250 31 32
  • Marie Lindblom, OFR/S, ST, 044-250 32 02
Publicerat 2018-01-02
Sista ansökningsdag 2018-01-22